Dossier Vakbondsacties

Treinbestuurders staken op 28 mei

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeftopnieuw bevestigd dat hij op 28 mei een "nationale werkonderbreking" organiseert van zijn leden. Een vergadering met de directie van NMBS en HR-Rail vandaag, leidde niet tot resultaat.

De voornamelijk Franstalige bond, die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS vertegenwoordigt, eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders. De vakbond klaagt het "horen, zien en zwijgen"-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is, "terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden" en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor. "De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB", klinkt het.

Concreet roept ASTB op tot een werkonderbeking van woensdag 27 mei om 22 uur tot vrijdag 29 mei om 3 uur 's ochtends. De vakbond dreigde er eerder al mee elke maand een stakingsaanzegging in te dienen.

Foto: archiefbeeld.