Belg eet meer verse vis

Afgelopen jaar werd er anderhalf procent meer vis, week- en schaaldieren gekocht. Vooral de verse vis deed het erg goed, ten koste van de diepvriesproducten, gerookte vis en vissalades. Dat blijkt uit cijfers van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw.

8,5 kilogram per jaar

Gemiddeld kocht de Belg gemiddeld 8,5 kilogram vis, week- en schaaldieren voor een waarde van 99 euro. Twee derde van het volume van vis, week - en schaaldieren wordt als vers gekocht. De groei situeerde zich in Vlaanderen (+ 3,5 procent) en in Brussel (+ 6,6 procent). De Vlaming en de Brusselaar kopen twee kilogram vis, week- en schaaldieren meer dan de Waal.

Kabeljauw populairste vis

Kabeljauw blijft de populairste vissoort: 43 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar verse kabeljauw en dit aantal neemt toe. Op de tweede plaats volgt verse zalm met 37 kopers op 100. Deze twee klassiekers, zalm en kabeljauw, zijn samen goed voor bijna de helft van de verkoop van verse vis en dit aandeel is groeiend.

De verse pladijs kon de opmars, na een goed jaar 2013 waarin hij 'vis van het jaar' was, niet voortzetten en verloor kopers en volume. Ook andere vissen zoals tongschar, zeewolf, wijting, haring en roodbaars verloren vorig jaar terrein. De jonge haring/maatjes, schelvis en tong deden het vorig jaar wel veel beter dan gemiddeld.

Grijze garnalen in de lift

Binnen de verse week - en schaaldieren konden de gepelde grijze garnalen vorig jaar een stijging met 17 procent in volume optekenen. De verse mosselen kenden een stabiel jaar en bleven zowel qua kopers als qua gekocht volume op peil. De vis, week - en schaaldieren in diepvries daarentegen daalden sterk met 11 procent. Het segment van de gerookte vis daalde met 7 procent.

Thuis blijft de belangrijkste consumptieplaats voor voeding in het algemeen en vis in het bijzonder. Ruim twee derde van de visconsumptie vindt thuis of bij familie en vrienden plaats. Een derde is afhaal of buitenshuis. Er zijn wel grote verschillen per vissoort. Zo zijn scampi's en mosselen typische restaurantproducten. Kabeljauw is meer een thuisproduct.