Seksuele uitbuiting via internet stijgt

Het aantal dossiers dat Child Focus verwerkte rond (mogelijke) seksuele uitbuiting van kinderen via internet en andere communicatiekanalen, is vorig jaar meer dan verdubbeld. Vooral de grote toename van zaken rond ‘grooming’, waarbij een minderjarige door een volwassene wordt benaderd met als doel seksuele handelingen te stellen, is opmerkelijk. Dat heeft Child Focus gezegd bij de voorstelling van zijn jaarverslag 2014.

Child Focus opende vorig jaar 161 dossiers in verband met online veiligheid. Dat is een stijging van 42 procent ten opzichte van 2013. Zevenennegentig van die dossiers hadden te maken met de (mogelijke) aantasting van de seksuele integriteit van kinderen via internet. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013. Het gaat om grooming (43 dossiers), sexting (41) of seksuele intimidatie (13).

Contact via Facebook

De slachtoffers van grooming zijn bijna allemaal tussen 11 en 15 jaar. In meer dan de helft van de gevallen gebeurde het contact via Facebook en 84 procent van de slachtoffers zijn meisjes. "Het is de eerste keer dat we echt een onderscheid maken tussen de verschillende soorten van dossiers rond cyberveiligheid. Toch is het duidelijk dat we nog nooit zoveel gevallen van grooming binnenkregen, vooral door de groeiende aanwezigheid van sociale media", zo zegt woordvoerder Dirk Depover.

Child Focus merkte vorig jaar ook een verdubbeling van het aantal vragen of problemen over de privacy van kinderen, bijvoorbeeld over het ongewild delen van foto's op sociale media, van 11 naar 22. Het aantal dossiers rond cyberpesten is dan weer merkbaar gedaald, van 52 naar 22.

"We raden ouders aan niet vanalles en nog wat te verbieden rond het internet, maar om er een vertrouwensband over te creëren en het onderwerp bespreekbaar te maken", aldus Depover. "Zo zullen kinderen het ook aan hun ouders vertellen wanneer ze een probleem hebben."