5 jaar cel voor Syriëstrijdsters

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zeven moslima's maandag veroordeeld voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Vier van hen hebben zich in Syrië aangesloten bij Islamitische Staat (IS) en kregen vijf jaar effectief en 15.000 euro boete. De rechtbank beval ook hun onmiddellijke aanhouding. De drie anderen, die nog in België zijn, kregen celstraffen tot dertig maanden, geheel of gedeeltelijk met uitstel, en boetes met uitstel.

Besime C., Yassmina M., Selin Y. en Fatima B. vertrokken in maart 2014 naar Syrië. De Facebook-pagina die Besime C. deelde met de zussen Yassmina en Hakima M. (19) stond vol met opruiende extremistische boodschappen. In afscheidsbrieven schreven ze dat ze de westerse democratie verafschuwden en dat ze als martelaren wilden sterven. De vier zijn er intussen getrouwd met Syriëstrijders en hebben zich mogelijk aangesloten bij de vrouwenbataljons van IS.

Benefietacties

Hakima M. was niet samen met haar zus vertrokken, omdat haar paspoort nog niet in orde was. Ze werd bij een nieuwe vertrekpoging in mei op de luchthaven van Zaventem onderschept in het gezelschap van een minderjarige. Hakima M. ontkende dat ze betrokken was bij terroristische activiteiten, maar de rechtbank zag dat anders. Ze was lid van een aantal organisaties die jonge moslimvrouwen radicaliseerden en ze had ook mee benefietacties georganiseerd om haar vertrek en dat van de minderjarige te financieren.

Beiden hadden in afwachting van hun vertrek een tijdje bij Rosliana G. (22) in Brussel gelogeerd. Ook zij ontkende, maar de rechtbank vond het bewezen dat ze betrokken was bij het vertrek van verschillende Syriëstrijders en dat ze mee geldinzamelingen voor Hakima M. en de minderjarige had georganiseerd.

Düsseldorf

Naima A.A. tot slot had Fatima B. naar de luchthaven van Düsseldorf gebracht. De zus van Fatima is getrouwd met haar zoon en zowel hij als haar schoondochter bevinden zich in Syrië. Haar bewering dat ze niet wist dat Fatima naar Syrië wilde gaan, vond de rechtbank ongeloofwaardig.

Naima A.A. werd veroordeeld tot twintig maanden cel en 3.000 euro boete, beiden met uitstel. Hakima M. en Rosliana G. kregen dertig maanden cel, waarvan een jaar effectief, en 6.000 euro boete met uitstel.