Wordt huren straks toch duurder?

CD&V verzet zich niet langer tegen de indexering van de huurprijzen. Dat laat vicepremier Kris Peeters vandaag verstaan in een interview in Het Nieuwsblad. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de discussie die daarover binnen de meerderheid woedde.

De christendemocraten konden er een tijdlang niet mee leven dat de lonen door de indexsprong niet zouden stijgen, maar de huurprijzen wel. Dat zou huurders, die het financieel al moeilijker hebben dan eigenaars, dubbel treffen, was de redenering. De partij lag zo op ramkoers met coalitiepartner N-VA, die niet wou horen van een indexsprong voor huurders. Maar in het vandaag verschenen interview, waarover ook De Standaard bericht, geeft Peeters nu toe dat er wellicht geen indexsprong voor de huurprijzen meer komt.

"We zullen geen indexsprong van de huurprijzen doen, maar je kunt wel andere voorstellen en maatregelen nemen die een bijdrage vragen van wie verhuurt en verschillende woningen heeft", zegt Peeters. "Dat zal straks op tafel liggen." De vicepremier wil dat in de discussie over de taxshift regelen.