Belgische kasseien product van kinderarbeid

Eén van de meest verkochte soorten kasseistenen op de Belgische markt wordt vervaardigd door kinderen in India. Minstens een deel van de kasseien van het type ‘Kandla grijs’ ofwel ‘Kandla grey’ komt uit Budhpura in India, waar kinderarbeid schering en inslag is. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

Heel wat Belgische importeurs doen gretig zaken in Budhpura, zo blijkt uit onderzoek van de krant. Dat doen ze niet rechtstreeks, maar via Indiase leveranciers die de kasseistenen bij lokale handelaren aankopen, die op hun beurt de steen rechtstreeks bij de gezinnen en kinderen ophalen. Als Belgische verkopers van natuursteen de Indiase zandsteen ‘kandla grey’ of ‘kandla grijs’ verkopen, dan komt die zo goed als zeker uit Budhpura.

De stenen worden veel gebruikt in ons land, niet alleen door particulieren. Zo zijn volgens De Standaard de terrassen op de Oude Markt in Leuven gemaakt van deze kasseien, net als het kerkplein van Merelbeke en voetpaden in tal van steden.

"Ik zal niet zeggen dat alle 'kandla grey' uit Budhpura komt, maar toch zeker 80 procent", erkent Herwig Callewier, voorzitter van de Federatie voor Belgische Natuursteengroothandels (Febenat). "Eigenlijk vermoedden we allang dat in Budhpura kinderarbeid bestaat. Alleen hebben we er met de sector nooit iets aan gedaan."

In veertig procent van de gezinnen in Budhpura zou de vrouw er alleen voor staan. Veel mannen sterven rond hun veertigste aan silicose of stoflong. De slepende ziekte komt elke steenkapper vroeg of laat halen.