5 procent meer vraag naar jobstudenten

Het regent vacatures voor jobstudenten. Naar schatting 420.000 jongeren zullen deze zomer aan de slag kunnen, 5 procent meer dan vorige zomer, staat vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Als de vraag naar jobstudenten stijgt, is dat een teken dat de economie het opnieuw beter doet.

De schatting komt van het uitzendbureau Randstad. Niet alleen het aantal vacatures, ook het aantal gewerkte uren per student zal waarschijnlijk hoger liggen. Bij de VDAB bevestigen ze de trend. Tegenover vorig jaar kwamen er in april 9 procent meer vacatures binnen. "Een teken dat de conjunctuur verbetert", vertelt woordvoerster Anneke Ernon. "Economische groei vertaalt zich niet meteen in meer vaste contracten, maar vooral in extra tijdelijke en flexibele jobs. Vandaar dat de studentenarbeid het nu goed doet. Al merk je ook in die sector meteen een terugval als het slechter gaat."

De enige factor die nog roet in het eten kan gooien is het weer. Hoe mooier, hoe meer studenten ingezet worden. Vooral aan de kust is dat zo. Daar vrezen ze trouwens dat niet alle jobs ingevuld zullen raken. "Elk jaar is het een uitdaging om jongeren te vinden die willen werken wanneer anderen plezier maken", klinkt het.