België kent piek in seksuele uitbuiting

Ons land telt ongeveer 26.000 prostituees, en dat aantal stijgt. Liefst acht op de tien van hen worden uitgebuit, stelt de Cel Mensenhandel van de federale politie. "Seksuele uitbuiting piekt. En mensenhandelaars en pooiers gaan veel subtieler tewerk", zegt 'chef mensenhandel' Wim Bontinck in de kranten van Mediahuis.

In Brussel, Antwerpen, Luik en Bergen, zijn de grootste 'concentraties' aan prostituees te vinden. Maar de laatste jaren groeit prostitutie ook op het platteland. Overal vind je kleine filières, veelal Bulgaarse, Hongaarse, Roemeense, Spaanse, Portugese en Nigeriaanse meisjes, zegt Bontinck. Hij wijst op het feit dat het steeds makkelijker reizen is tussen verschillende continenten.

Prostitutie op zich is niet strafbaar, maar wel als de persoon wordt uitgebuit door een derde. In de praktijk is dat bijna altijd het geval. Acht op tien, of 21.000 prostituees, verkeren in dat geval.

De strijd tegen pooiers is hard maar gaat, ondanks het stijgend aantal prostituees, de goede richting uit, meent Bontinck. "We proberen ze te pakken waar ze het kwetsbaarst zijn: in hun portemonnee. Samen met gespecialiseerde magistraten slepen we ze voor de rechter en proberen tot in hun thuisland alles wat ze bezitten in beslag te nemen".