Heilig Bloedprocessie afgelast

De Heilig Bloedprocessie in Brugge is vandaag afgelast. Dat heeft de organisatie beslist uit vrees voor de voorspelde regenval. Het is van 1997 geleden dat de Heilig Bloedprocessie niet kan doorgaan. Ook een ingekorte versie was niet aan de orde. Duizenden toeschouwers keerden van een kale reis terug.

"Er is gekeken naar de buienradar en die voorspelde dat het rond 16 uur fel zou beginnen regenen”, zegt burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a). “Het is een drastische en pijnlijke beslissing die door de organisatie in overleg met de stadsdiensten en de politie is genomen."

“Kostuums voornaamste reden”

“Voornaamste reden van de afgelasting zijn de kostuums die de figuranten dragen”, zegt Anne De Meerleer van de organisatie aan VTM NIEUWS. “Deze zijn niet bestand tegen veel regen en sommigen zijn veel geld waard. Intussen is iedereen op de hoogte en terug naar huis. Ook de dieren die zouden meelopen in de processie zijn opnieuw weggevoerd.”

Het publiek dat tickets had gekocht voor de tribune, moet niet rekenen op een terugbetaling. “Dat was vooraf zo afgesproken”, aldus de organisatie. “We begrijpen dat dit niet leuk is voor de mensen, maar doordat de tickets via allerlei verschillende kanalen verkocht zijn, is het moeilijk iedereen correct terug te betalen. Bovendien heeft de organisatie sowieso geld gekost.”

's Ochtends vond er wel een eucharistieviering plaats die voorgegaan werd door bisschop Jozef De Kesel. Onder meer de bisschop van Taipei, Ti Kang, en de bisschop van Breda, Johannes Liesen, waren te gast. De ceremonie die normaal na de Heilig Bloedprocessie zou plaatsvinden, werd wel afgeschaft.

Honderden figuranten

De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijkse processie in Brugge die plaatsvindt op Hemelvaartsdag. De traditionele optocht herdenk de aankomst van een relikwie met het bloed van Jezus in de stad. In de stoet worden scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament uitgebeeld door honderden figuranten.