Na proces-Vyncke: intern politieonderzoek

Er komt een intern onderzoek bij de politiezone Grensleie naar aanleiding van de blunders tijdens het onderzoek naar de moord op Caroline Vyncke. Er zal nagegaan worden of er agenten zijn die fouten hebben gemaakt en of er maatregelen nodig zijn. Het onderzoek naar de moord op Caroline Vyncke is niet gelopen zoals het hoort.

De politiezone wil voor de camera niet reageren op de uitspraak van het Hof van Assisen over de moord op Caroline Vyncke, maar aanvaardt wel het vonnis. Vyncke werd op gruwelijke wijze vermoord door haar buurman, die veroordeeld is tot een levenslange gevangenisstraf.

Onderzoek door lokale politie

Ook haar vriend zat vier jaar in voorhechtenis en moest als verdachte verschijnen voor de assisenjury. Hij werd echter vrijgesproken. Tegelijk hekelde het hof het werk van de speurders in het moordonderzoek, dat uitgevoerd werd door de lokale politie van de zone Grensleie en niet door de federale politie.

“Nochtans beschikt de federale politie over gespecialiseerde teams voor sporenonderzoek en misdaadanalyse”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Dan is de kans op zulke blunders veel kleiner.”

Reeks blunders tijdens onderzoek

Tijdens het proces zijn er veel blunders en gemiste kansen aan het licht gekomen. “De huiszoeking bij de buurman is zeer slordig verlopen. Pas twee jaar later heeft men bij een nieuwe huurder lichaamsresten van Caroline Vyncke in het afvoerputje gevonden,” weet VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes.

De buurman heeft een test van de leugendetector ondergaan, maar ook daar ging het mis. “Hij slaagde enkel in de test omdat men de verkeerde vragen stelde. En dan had je nog speurder die kwam vertellen dat hij in contact stond met het slachtoffer in het hiernamaals. Dat onderzoek kan je dan toch niet serieus nemen?”

Eerste verdachte was fantast

De speurders waren van in het begin overtuigd dat de vriend van Vyncke de dader was. Maar tijdens het proces vertelden verschillende getuigen dat de man een fantast was. “Hij heeft natuurlijk de aandacht van de politie getrokken door rare en warrige verhalen. Maar de man heeft een erg laag IQ en hij had bekentenissen afgelegd zonder bijstand van een advocaat. Daarom zijn die bekentenissen nu letterlijk afgedwongen”.