Buurman schuldig, vriend Vyncke is vrij

Het hof van assisen heeft Thomas Couvreur woensdagavond tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op Caroline Vyncke. Haar partner Geert Vanweeghaeghe is vrijgesproken. De twee stonden samen terecht voor de moord op Vycnke vier jaar geleden in Moorsele.

Couvreur bracht het slachtoffer op 8 februari 2011 in Moorsele met messteken om het leven. De verdediging had 25 jaar voorgesteld. Op 9 februari 2011 deed Geert Vanweehaeghe aangifte van de verdwijning van zijn vriendin. Na een ruzie ging Caroline Vyncke de avond ervoor wandelen met de hond. Het onderzoek spitste zich vooral toe op het verdachte gedrag van Vanweehaeghe. Die werkte zich nog meer in nesten door warrige bekentenissen af te leggen, en die snel weer in te trekken.

DNA en lichaamsresten

Woensdagavond spraken het hof en de jury Vanweehaeghe na vier jaar voorhechtenis vrij. De doorbraak in het onderzoek kwam toen na twee maanden een dijbeen van Vyncke werd aangetroffen in de Heulebeek. De volgende dagen doken op dezelfde plaats onder andere het hoofd en een stuk van de romp op. De wetsdokters stelden vast dat het slachtoffer door messteken in de borstkas en het gezicht om het leven was gekomen. Ondertussen was gebleken dat Thomas Couvreur, die in dezelfde straat woonde, in het bezit was van de gsm van Caroline Vyncke. Op zijn knipmes werd een bloedspoor van het slachtoffer en zijn DNA teruggevonden. Desondanks wilde de raadkamer de man uit Doornik buiten vervolging stellen, maar de KI draaide die beslissing terug.

Op 31 augustus 2013 vond de nieuwe eigenaar van zijn woning immers lichaamsrechten van het slachtoffer in een afvoerputje. Couvreur blijft tot op vandaag tevergeefs elke betrokkenheid ontkennen.

Geen schuldbesef

Uit de motivatie van het arrest bleek dat het hof en de jury zwaar tilden aan de wrede manier waarop Caroline Vyncke om het leven werd gebracht. Daarnaast merkten het hof en de juryleden bij de beschuldigde ook een totaal gebrek aan schuldbesef. Couvreur werd in het verleden al veroordeeld voor feiten van geweld. Bovendien blijkt uit de getuigenissen van zijn vader, zijn ex-vriendin en zijn vroegere buurman Gianni Declercq hoe gevaarlijk de man is. Volgens de gerechtspsychiaters heeft Couvreur een antisociale persoonlijkheidsstructuur, waardoor er een risico op nieuwe feiten blijft.

"Ik zal werken om familie Vyncke te vergoeden"

Op het einde van de zitting vroeg Couvreur zelf nog kort het woord. "Ik zou me willen richten tot de familie Vyncke. Ik bewonder de kalmte die ze hebben getoond. Ik vind het heel spijtig wat hier gebeurd is vandaag. Om mijn respect te tonen zal ik werken om hen te kunnen betalen. Ik weet dat het Caroline niet zal terugbrengen, maar het is het enige respect dat ik nog kan betuigen." De laatste woorden van de veroordeelde lijken haast op een impliciete bekentenis. "Dat komt toch zo over, ook op de familie", aldus hun advocate meester Joke Vanbelle. "Het is voor hen moeilijk om de knop om te draaien. Het onderzoek heeft zich vier jaar lang toegespitst op Vanweehaeghe, zij hebben dat ook als waarheid aangenomen."