Pater Damiaan krijgt straat in New York

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft in New York de straat ingehuldigd die naar Pater Damiaan werd vernoemd. 'Father Damien Way' is voortaan een stuk van East 33rd Street, in Manhattan.

De straat is honderdvijftig meter lang en ligt tussen 1st en 2nd Avenue. In de buurt zijn drie ziekenhuizen, waaronder Bellevue Hospital Center, dat gespecialiseerd is in de behandeling van lepra. De inhuldiging werd dan ook bijgewoond door enkele leprapatiënten.

Pater Damiaan wijdde zich aan de meest kwetsbare mensen en is een inspiratie voor ons allen, bracht Geert Bourgeois in herinnering. "Hij was een priester en een genezer, maar ook een vroege mensenrechtenactivist. Hij was katalysator voor de huidige inspanningen om verwaarloosde infectieziekten uit de wereld te helpen." De straat zal helpen om de herinnering aan Pater Damiaan levendig te houden, hoopt Bourgeois.

De missionaris kwam in 1873 aan op Molokai, een van de eilanden in Hawai. Elf jaar later bezweek hij er zelf aan de ziekte. In Hawai zijn al verschillende straten, kerken en gemeenschapscentra naar hem vernoemd. Er werden ook standbeelden opgericht in Honolulu en Washington DC.