Pakjes altijd geleverd in slimme brievenbus

In Mechelen loopt er een proefproject met een slimme brievenbus. Dat is een bus waarin koerierdiensten pakjes kunnen leveren. Ze openen de bus met een app op hun smartphone. Op die manier ligt het pakje veilig weg en moet de klant niet meer naar een afhaalpunt rijden om het op te halen. Het is een jonge, startende onderneming die de bus ontwikkeld heeft.

Het proefproject met honderd brievenbussen wordt drie maanden lang getest. Het systeem werkt als volgt: de koerier legt het pakket in de slimme brievenbus en sluit deze af. De klant krijgt een sms dat zijn pakket is geleverd met daarin een unieke code om de brievenbus te openen.

Het systeem kan ook in de andere richting worden gebruikt. Wanneer een klant iets wil terugbezorgen via een koerierdienst kan dat via diezelfde slimme brievenbus.

Voorlopig doen drie koerierbedrijven mee aan het proefproject. De bedenkers proberen ook Bpost te overtuigen. Hoeveel het systeem zal kosten, is nog niet duidelijk. Mogelijk zullen gebruikers per maand er per maand voor moeten betalen.