Nieuwe supertram heet Albatros

Vandaag reden de nieuwe supertrams voor het eerst door Gent. De 43 meter lange 'Flexity 2-trams' krijgen de naam Albatros. Vanaf maandag zullen er 317 personen in één keer door Gent, en na de zomer ook door Antwerpen geloodst worden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stuurde de eerste supertram tot de halte Gent-Sint-Pieters, met een fanfare, steltlopers en andere straatartiesten voorop.

Sinds enkele weken reden de trams al door Gent om chauffeurs de nodige opleiding te geven, maar vanaf maandag maken ze deel uit van tramvloot op lijn 1 van Flanders Expo naar Evergem, dat is de drukste tramlijn van Vlaanderen. De tram kan tot tweeduizend reizigers per uur vervoeren.

Meer dan drieduizend mensen lanceerden suggesties voor een naam, maar Gentenaar Gunther Govaert bedacht 'Albatros'. "Die verwijst naar de manier waarop de gelijknamige vogel stil en zonder veel moeite door de lucht vliegt", verduidelijkt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. Ook de kleuren van de vogel stemmen overeen met de kleuren die de lijn in haar huisstijl hanteert. "Een prachtige naam voor een prachtige tram", zegt minister Weyts, die maandag zelf in de stuurhut plaatsnam en de tram bediende. "Deze gloednieuwe trams bieden reizigers in Gent veel meer comfort en veel meer plaats."

De eerste albatrossen voor Antwerpen worden midden mei geleverd, na de grote vakantie beginnen ze te rijden op lijn 15 Boechout-Linkeroever.