Chaos op spoor na negeren rood sein

Treinreizigers ondervinden zware hinder op de Brusselse noord-zuidverbinding. Een bestuurder is vanochtend in Brussel-Noord door een rood sein gereden. Er waren lange tijd slechts drie van de zes sporen berijdbaar.

De trein was onderweg van Aalst naar Brussel-Zuid toen de bestuurder in het noordstation het rode sein negeerde. “Er was nooit een gevaarlijke situatie”, verzekert Frédéric Petit van spoornetbeheerder Infrabel. “De trein reed aan een lage snelheid en is bovendien onmiddellijk tot stilstand gekomen.”

Vorig jaar reden er 66 treinen door een rood licht, maar in dit geval was het moment en de plaats wel zeer ongelukkig. “De trein kwam in de buurt van een wissel tot stilstand, waardoor er twee extra sporen niet berijdbaar waren”, vertelt Petit. “De noord-zuidverbinding is het drukste knooppunt van het netwerk. Bovendien gebeurde het dan ook nog eens in de ochtendspits op een maandagochtend.”

Er wordt nu onderzocht hoe het kan dat de treinbestuurder het rood sein negeerde. Zoals de procedure het voorschrijft, is hij meteen na het incident vervangen door een andere bestuurder.