Erdogan lokt 25.000 Turken naar Hasselt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vandaag een toespraak in ons land, in de Ethias Arena in Hasselt. Zo’n 25.000 Turken zijn daarvoor bijeengekomen. “Het zijn allemaal hevige medestanders”, zegt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel. "Ze vereren hem als een echte held en kritiek dat hij een dictator zou zijn, spreken ze stevig tegen.”

Erdogan is in Europa in het kader van de komende verkiezingen in Turkije. Erdogan hoopt zo de Belgische Turken te overtuigen om op zijn partij te stemmen. Dat is opmerkelijk, aangezien Erdogan president is en dus neutraal moet blijven. Toch is hij bezig aan een verkiezingstour in verschillende landen, om steun te ronselen voor de AK Partij. Turken die in het buitenland wonen, mogen stemmen per brief.

“Erdogan probeert de Turken in het buitenland te overtuigen in de hoop dat de AKP een tweederdemeerderheid haalt”, zegt Patrick Van Gompel. “Dan kan de grondwet gewijzigd worden. Volgens Erdogan zou zo het land nog democratischer kunnen worden, maar tegenstanders denken dat hij zich zo nog meer macht wil geven.”