Doorbraak over politiepensioenen

Er is een akkoord in de maak over de pensioenleeftijd bij de politie, nadat het kernkabinet vrijdag een ontwerptekst heeft goedgekeurd. De pensioenleeftijd zou verhoogd worden naar 59 jaar, al kan daar in sommige gevallen van afgeweken worden. Dinsdag zouden de vakbonden de tekst voorgelegd krijgen. Dat bevestigen verschillende bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan aan VTM NIEUWS.

De discussie over de pensioenleeftijd voor politieagenten sleept al maanden aan. De regering wil de pensioenleeftijd optrekken, maar de vakbonden houden dat telkens tegen. Volgens hen is wat tot nog toe op tafel kwam onvoldoende.

59 jaar

Maar nu zou er toch een grote stap richting akkoord genomen zijn. Vrijdag heeft het kernkabinet het dossier behandeld. De tekst die daar werd goedgekeurd, stelt een pensioenleeftijd van 59 jaar voor, al zouden er wel nog afwijkingen mogelijk zijn. De teksten moeten nu nog gefinaliseerd worden, dinsdag zouden de vakbonden zich erover moeten uitspreken. 

Grondwettelijk Hof

De heisa begon vorig jaar in juli, toen het Grondwettelijk Hof de gunstige regeling rond vervroegd pensioen voor politieagenten verwierp. Dat betekende dat er geen uitzonderingen meer werden gemaakt, de pensioenleeftijd kwam op 62 jaar voor iedereen. Dat lokte meteen een storm van protest uit, de vakbonden eisten een nieuwe regeling. Sindsdien lopen er onderhandelingen, zij het heel stroef. De vakbonden organiseerden al meermaals stiptheidsacties, flitsmarathons en andere acties om hun eisen kracht bij te zetten.