NMBS onderzoekt of personeel genoeg werkt

De NMBS bekijkt in een grote benchmarking-studie hoe ze het doet in vergelijking met andere Europese spoorbedrijven. De belangrijkste vraag daarbij is of het personeel hard genoeg werkt. Elke categorie bij het personeel, zoals seingevers, machinisten, conducteurs en administratie, wordt afzonderlijk bekeken. Bronnen binnen het bedrijf noemen de productiviteit het grootste pijnpunt. "Een belangrijk deel van het personeel zit tot 80 dagen per jaar thuis. Dat is onhoudbaar", zegt een bron.

Daarnaast worden ook tarieven, aantal reizigers per kilometer, beschikbaarheid van materieel en de samenwerking met andere operatoren bekeken. De resultaten van de studie worden al in juni verwacht. In die maand zou ook het moderniseringsplan van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) klaar moeten zijn. De resultaten van de audit naar de financiële stromen rond de vastgoedfilialen zullen in dat plan opgenomen worden. De Tijd vernam overigens dat hogere tarieven bespreekbaar zouden zijn in het moderniseringsplan, op voorwaarde dat stiptheid, netheid en efficiëntie verbeteren.

Algemeen secretaris Jean Pierre Goossens van de socialistische vakbond ACOD Spoor vindt het "schandalig" dat de NMBS met een studie onderzoekt of haar personeel hard genoeg werkt. "En dat terwijl de NMBS nog 70.000 achterstallige compensatiedagen moet aan het personeel, dat om de treinen te laten rijden zeven dagen op rij moet werken en dan maar één dag thuis kan zijn", zegt hij. Goossens klaagt al langer over een personeelstekort bij de spoorwegen, en de vele overuren die het personeel daardoor moet presteren.

"Er zijn wel mensen in opleiding, maar zij zien ook dat de verhouding werk-privé bij het spoor niet evident is." Volgens Goossens zijn protestacties niet ondenkbaar. "Ik kan lang babbelen met de mensen, maar men moet serieus blijven. Mocht deze toestand zich voordoen in een privébedrijf, dan waren er al tien keer meer stakingen geweest."