15.000 wagens mogen Antwerpen niet in

In 2016 mogen 15.137 Antwerpenaren de eigen stad met hun huidige wagen niet meer binnen. Dat is het gevolg van de lage-emissiezone die de stad Antwerpen wil invoeren. In 2020 zullen 27.960 Antwerpenaren niet meer tot aan hun huis mogen rijden met de auto, dat berekende mobiliteitsclub VAB.

In Antwerpen wordt een lage-emissiezone ingevoerd en dat wil zeggen dat oude en vervuilende auto's niet langer welkom zijn. Benzinewagens ouder dan 22 jaar en dieselwagens ouder dan 10 jaar worden uit het stadscentrum geweerd.

Kritiek

Er komt heel wat kritiek op het verbod. VAB stelt dat er een reeks omkaderende maatregelen nodig zijn, wil men bij de inwoners van Antwerpen voldoende draagvlak vinden voor de invoering van de lage-emissiezone. Bovendien is het effect van een milieuzone op de luchtkwaliteit volgens de mobiliteitsclub beperkt en zijn er bijkomende maatregelen nodig om de gezondheid van de inwoners te beschermen.

Sociale impact

VAB waarschuwt dat de sociale impact van de invoering van een emissiezone voor de inwoners van Antwerpen niet te onderschatten is. Omdat de emissiezone in twee fasen ingevoerd wordt, is het volgens VAB ook belangrijk om automobilisten hierover duidelijk te informeren. "Want wie in 2016 een andere wagen koopt die voldoet aan de dan geldende norm zou in 2020 wel eens bekocht kunnen uitkomen", klinkt het. "Wie nu een andere wagen koopt kan dit best doen in functie van de norm 2020."