Bijna 200 pv's voor betreden van sporen

Spoorwegpolitie Securail heeft bij een grote nationale actie 199 pv’s uitgedeeld aan personen die zich op of langs de sporen bevonden. Het zogenaamde 'trespassing' is de laatste jaren dan ook aanzienlijk gestegen. “Jongeren zien spoorwegen steeds meer als speeltuin of mensen zien het spoor vaak als de kortste weg. Ze lopen daarbij echter het gevaar het eigen leven te verliezen”, klinkt het bij Securail.

Bijna dagelijks komen er bij de NMBS en Infrabel meldingen binnen van personen die zich op of langs de sporen bevinden. Treinen moeten daardoor vaak vertragen en af en toe zelfs helemaal stoppen om het leven van die personen niet in gevaar te brengen. De laatste jaren is het aantal gevallen van 'trespassing' opmerkelijk gestegen. In 2014 waren er 14,5 procent meer meldingen dan een jaar voordien. Op de sporen lopen is nochtans strafbaar, overtreders kunnen een boete oplopen tot 3.000 euro. 

Veel mensen zijn zich niet van de gevaren van 'trespassing' bewust. Om die mensen af te raden zich op de sporen te wagen, hebben Securail en de geïntegreerde politie enkele dagen geleden, net zoals de voorbije jaren, een nationale repressieactie gehouden. Er werden in totaal 219 patrouilles uitgevoerd en in die tijd werden 199 pv’s opgesteld.