Enorme achterstand lonen bij brandweer

Het merendeel van de vrijwillige brandweerlieden in ons land is dit jaar nog niet betaald. De totale loonachterstand loopt al op tot enkele miljoenen euro’s. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen en werd bevestigd door de VVB. De oorzaak is de slechte administratie na de brandweerhervorming.

“Brandweerhervorming draait in de soep”

Op 1 januari ging de brandweerhervorming van kracht die ons land in 35 zones verdeelt. De administratiediensten van die zones staan nog niet op punt, waardoor veel lonen nog niet gestort zijn. De 12.000 vrijwilligers in ons land worden normaal gezien per kwartaal betaald. Hun lonen moesten dus al begin april gestort zijn, maar dat is in de meeste zones nog steeds niet gebeurd. In een paar zones waar wel al betaald werd, is dan weer het verkeerde bedrag gestort.

“De brandweerhervorming draait in de soep”, zegt Geert Ollevier, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers (VVB). “De vrijwilligers worden door hun zone betaald, maar die zijn slecht voorbereid op de hervorming. Ik ken een zone waar nog 900.000 euro aan achterstallige lonen moet betaald worden. Als je weet dat er in ons land 35 zones zijn, dan loopt de totale achterstand op in de miljoenen.”

“Administratie is echte uitdaging”

De administratiediensten van de brandweerzones geven toe dat de lonen al lang betaald moesten zijn. “We hadden erop gerekend dat alle lonen gestort zouden zijn voor 20 april, maar dat is niet gelukt”, zegt Frank Maertens, commandant van de zone Fluvia, waar 760 vrijwilligers actief zijn. “Door de brandweerhervorming moesten heel wat gegevens ingevoerd worden. Dat duurde langer dan voorzien. Er zijn ICT-problemen, de administratie is geen kinderspel, maar een echte uitdaging.”

Er wordt wel beterschap beloofd. “In onze zone zouden de lonen vrijdag, ten laatste maandag, moeten gestort zijn.” Ook de andere brandweerzones zijn ervan overtuigd dat alle lonen deze maand nog betaald zullen zijn.

Vrijwilligers niet meer gemotiveerd

Uit de eerste resultaten van een enquête van de VVB blijkt dat sommige vrijwilligers ermee willen stoppen als ze niet snel betaald worden. “Al is het loon niet het belangrijkste”, zegt Geert Ollevier nog. “Velen zouden vrijwilliger blijven, al krijgen ze er geen cent voor. Sinds de hervorming loopt er nog veel meer verkeerd, zoals de medische keuringen, de aanwervingen en de opleidingen. Er zal veel moeten veranderen om de vrijwilligers weer te kunnen motiveren.”