"Sancties op school zijn soms onwettig"

Leerkrachten straffen leerlingen vaak te hard en de straffen zijn soms ook in strijd met de wet. Dat zeggen ze bij het Kinderrechtencommissariaat, waar ze de klachten hierover van de afgelopen jaren hebben geanalyseerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Zo zijn er klachten binnengekomen over leerkrachten die een gsm of mp3-speler soms wekenlang afnemen. “Enkel de politie heeft die bevoegdheid”, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. “Leerkrachten moeten iets wat ze afnemen aan het einde van de dag of zelfs het lesuur teruggeven.”

Vorig jaar werden bijna drieduizend leerlingen definitief van school gestuurd. Dat zijn er zo’n driehonderd meer dan vier jaar geleden. “Scholen moeten hier omzichtiger mee omspringen”, vindt Vanobbergen. “Een derde van deze uitsluitingen gebeurt in mei en juni. Dan is het heel moeilijk voor die leerlingen om nog een nieuwe school te vinden. En het aantal jongeren dat het middelbaar verlaat zonder diploma ligt al zo hoog.”

Het kinderrechtencommissariaat heeft nu een dossier samengesteld dat scholen moet helpen bij het bepalen van een correct sanctiebeleid.