Moordenaar vrij door procedurefout

Een man uit het Waals-Brabantse Waver die in de cel zit voor de moord op zijn 23-jarige vrouw en zijn dochter van dertien maanden, komt vrij door een procedurefout. Volgens het Hof van Cassatie maakte de raadkamer van Nijvel een fout door zijn hechtenis niet te bevestigen tot zijn verschijning voor assisen. 

Abdullah Saad vermoordde op 17 december 2013 zijn vrouw en dochter met een keukenmes. Hij bekende en werd opgesloten in de gevangenis van Nijvel. De raadkamer moest op 11 maart beslissen over zijn doorverwijzing naar assisen met de beschuldiging van moord en kindermoord. De procedure verliep rimpelloos, maar de raadkamer vergat zijn hechtenis te bevestigen.

De advocaten van Saad spanden daarom een zaak aan bij het Hof van Cassatie tegen de Belgische staat en kregen ook gelijk. Voor elke dag dat de man nu verder in de cel zit, betaalt de Belgische staat een dwangsom van tienduizend euro. 

De kamer van inbeschuldigingstelling kan op 26 mei nog beslissen dat de man opnieuw wordt aangehouden. De kans is echter groot dat hij tegen dan is weggevlucht naar zijn land van herkomst, Syrië.