Patiënten in gevaar door tekort verplegers

Veel ziekenhuizen hebben te weinig verpleegkundigen met de juiste kwalificatie op hun spoeddiensten of afdelingen intensieve zorg. In een op de vier ziekenhuizen leidt dat tot een ernstig risico voor de patiënt. Dat schrijft De Standaard, die de verslagen van de Zorginspectie kon inkijken.

De Zorginspectie heeft onaangekondigde bezoeken gebracht aan achttien campussen van algemene ziekenhuizen, waaronder zestien met een spoeddienst en een afdeling intensieve zorg. De inspectieronde is nog niet afgerond, maar enkele verslagen staan al op de website van de Zorginspectie.

Daaruit blijkt nu dat er op kritieke diensten lang niet altijd voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen zijn. Volgens de Zorginspectie zijn er problemen in de helft van de ziekenhuizen die een spoeddienst en afdeling intensieve zorg hebben. In een op de vier ziekenhuizen komt er een herinspectie. “Het gaat om knelpunten die een ernstig risico inhouden voor de patiëntveiligheid”, zegt Sabine Jakiela, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.