Olifantenbaby Q heeft geelzucht

De olifantenbaby Q in het dierenpark Planckendael heeft geelzucht. De dierenarts heeft dat een aantal dagen geleden vastgesteld en de bloedwaarden bevestigen dat nu ook. Geelzucht wijst op een storing in de lever van baby Q en kan heel wat oorzaken hebben. Het is niet zeker of dit ook iets te maken heeft met de zwakke gezondheid van de olifant.

Door de geelzucht is baby Q aan het vervellen. “Je kan het vergelijken met mensen die te lang in de zon hebben gelegen. Zijn opperhuid vervelt”, vertelt dierenarts Francis. De verzorgers geven hem nu extra vitaminen en mineralen en verzorgen zijn huid. Het kan een aantal weken vooraleer hij hiervan is genezen.

Ondertussen blijft de gezondheidstoestand van de olifantenbaby kritiek. Baby Q is nog altijd niet sterk genoeg om bij zijn mama gezet te worden en is ook nog niet opgenomen in de kudde. Om de moedermelk te vervangen krijgt hij kunstmelk, dat wordt aangevuld met vitaminen en melk van olifant Phyo Phyo. Zij is op dit moment ook zwanger en produceert al melk.