"Gluurder vrij door verouderde wet"

De coach die meisjes onder de douche begluurde en filmde is vrijuit gegaan, omdat onze wet geen rekening houdt met moderne technologieën. Dat vertelt gerechtelijk journalist Faroek Özgünes in VTM NIEUWS. Door die lacune in de wet zal de man ook zijn computer, met daarop alle beelden, terugkrijgen.

De wet over aanranding van de eerbaarheid stamt uit de negentiende eeuw, toen er nog geen sprake was van video, webcam, internet of sociale media. De man kan dus voor het gebruik van die technologieën eigenlijk niet veroordeeld worden voor aanranding van de eerbaarheid. Voyeurisme is niet strafbaar volgens de Belgische wet “De facto heeft elke gluurder momenteel dus vrij spel als de beelden niet gedeeld worden”.

De man ontsnapt bovendien aan een veroordeling voor kinderporno, omdat de wet daarover is aangepast in 2011, vlak na de feiten. "Het perverse gevolg van de zaak is nu dat de man zijn computer met daarop alle foto's en videobeelden van de meisjes terugkrijgt". De meisjes blijven enkel achter met een deel van de gerechtskosten.