"Maagverkleining al vanaf 16 jaar"

Obesitaschirurg Bruno Dillemans heeft zijn tienduizendste maagverkleining uitgevoerd. Nu pleit hij ervoor om de operatie te laten terug betalen bij jongeren vanaf 16 jaar. “De winst op fysiek en psychologisch vlak is gigantisch,” zegt hij aan Het Nieuwsblad en De Morgen.

Drie keer per week opereert Dillemans tot negen patiënten per dag. De stroom aan patiënten geeft aan dat de ingreep in trek is. Eén jaar na de operatie verliest de patiënt gemiddeld 30 tot 35 procent van zijn oorspronkelijke gewicht.

De operatie van 5.800 euro kan voor 75% terugbetaald worden. Maar vooraleer een patiënt in aanmerking komt voor een terugbetaling van het RIZIV, moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. De patiënt moet volwassen zijn, een BMI van 40 hebben, moet minstens een jaar geprobeerd hebben te diëten en een internist, diëtist en psycholoog moeten goedkeuring geven.

Als het van Dillemans afhangt, mag de wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar verlaagd worden. “Uitzonderlijke gevallen zouden vanaf 16 jaar de operatie al terugbetaald moeten krijgen, mits goedkeuring van een kinderarts.”