Baas geheime dienst loog over info NSA

Eddy Testelmans, de baas van de militaire inlichtingendienst, heeft in 2013 foute informatie verspreid over drie terreuraanslagen in ons land. Die waren zogezegd verijdeld dankzij de Amerikaanse inlichingendienst NSA, maar daar blijkt nu niets van aan, schrijft De Tijd.

Om in de verf te zetten hoe nuttig het werk van de gecontesteerde NSA is, verwees Testelmans in 2013 tijdens een interview met het magazine MO* naar drie terreuraanslagen die dankzij informatie van de NSA zijn verijdeld in België. "In drie gevallen is er inderdaad een mogelijk terroristische daad verijdeld op basis van info waarvan we mogen aannemen dat die rechtstreeks uit het Prism-systeem (het controversiële massaspionagesysteem van de NSA) komt, en die ons via geclassificeerde kanalen is bezorgd. Als de NSA die info niet had doorgespeeld, hadden we het niet geweten", klonk het toen.

Maar een rapport van het Comité I doorprikt dat drie aanslagen zijn verijdeld dankzij de NSA. Ook Testelmans geeft dat nu toe in een schriftelijke reactie.