Internationale hulp voor olifantenbaby

De olifantenbaby Q van Planckendael mag na twee weken nog steeds niet drinken bij moeder May Tagu. Aangezien dat de overlevingskansen van het stiertje ernstig in het gedrang brengt, is het dierenpark intussen naar eigen zeggen te raden gegaan bij verschillende internationale instituten en experts. Momenteel krijgt het diertje kunstmelk die samengesteld wordt zoals eerder in een soortgelijke situatie in Berlijn gebeurde.

Het krijgen van moedermelk is cruciaal voor pasgeboren dieren om hun broze immuunsysteem te ondersteunen. De levensverwachting voor een babyolifant die geen moedermelk drinkt, is volgens Planckendael zelfs nauwelijks één jaar.

Om baby Q toch zoveel mogelijk kansen op overleven te geven, vult Planckendael kunstmelk aan met vitaminen en melk van Phyo Phyo. Die vrouwtjesolifant, de moeder van Kai Mook, is momenteel namelijk nog zwanger en produceert al melk. De samenstelling daarvan is echter anders dan die van een al bevallen dier.

Baby Q dronk de voorbije dagen wel voldoende kunstmelk om weer stilaan richting zijn geboortegewicht te gaan. De situatie blijft echter zorgwekkend, het publiek krijgt het diertje daarom nog steeds niet te zien. "We houden de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten en doen alles wat we kunnen om de baby te helpen", stelt Planckendael in zijn dagelijkse blog.

Bekijk ook: