14 politiezones in ons land krijgen tasers

Veertien politiezones in ons land mogen binnenkort stroomstootwapens gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het licht op groen gezet voor een proefproject dat een jaar moet duren. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. Politievakbonden maken zich wel zorgen omdat er nog geen duidelijke regels zijn over hoe en wanneer het wapen gebruikt mag worden.

Het proefproject gaat van start in veertien lokale politiezones. Eens de tasers of stroomstootwapens aangekocht zijn, krijgen politieagenten een opleiding. Nadien mogen ze het wapen, waarmee je elektrische schokken kan toedienen, gebruiken.

Dader overmeesteren
De vraag voor het gebruik van tasers komt van de lokale politie. “Tussen het gebruik van pepperspray en een vuurwapen zat niks”, zegt Jambon. “Een vuurwapen moet je natuurlijk met een vuurwapen bestrijden. Maar iemand die met een mes staat te zwaaien, kan je wel overmeesteren door het gebruik van een taser zonder de dader erg te verwonden.”

Regels
De politievakbonden maken zich zorgen omdat er nog geen duidelijk regels zijn over hoe en wanneer het wapen mag worden gebruikt. “Er ontbreekt een wettelijke basis voor het gebruik van een stroomstootwapen, bijvoorbeeld bij personen die onder invloed zijn van drugs”, zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. “We vrezen dat de agent die het zou gebruiken het later voor de rechtbank kan gaan uitleggen.”

Politiewet
Volgens minister Jambon is het niet nodig dat stroomstootwapens opgenomen worden in de politiewet. “Tijdens de proefperiode gaan we bekijken of een taser niet te gevaarlijk is en of de opleiding voldoende is. Met pepperspray en een wapenstok kunnen ook ongevallen gebeuren als ze verkeerd gebruikt worden. Die staan ook niet in de wetgeving. Als blijkt dat er een wetswijziging nodig is, dan zullen we die zeker doorvoeren.”

Deze politiezones krijgen binnenkort tasers:

  • In Vlaanderen: Aalst, Westkust, Limburg regio hoofdstad, Brugge, Oostende, Antwerpen
  • In Brussel: Brussel-Zuid, Brussel-West
  • In Wallonië: Boraine, Luik, Arlon Attert Habay Martelange, Beloeil/Leuze-en-Hainaut, Mons Quévy, Aiseau-Presles Chatelet Farciennes

Vanavond brengt Telefacts een reportage over Taser International, een bedrijf dat wereldwijd tasers verkoopt aan de politie. Killing them Safely, vanavond om 22.25 uur op VTM.