Dossier Aardbeving Nepal

Goede doelen ruziën over hulp aan Nepal

Het zit goed scheef tussen de hulporganisaties in ons land die geld inzamelen voor de slachtoffers in Nepal. Dat schrijven verschillende kranten. Enkele grote spelers vinden het niet kunnen dat het consortium 12-12 een monopolie heeft op de fondsenwerving.

De onenigheid begon dit weekend toen Erik Todts, directeur van het Consortium 12-12, in VTM NIEUWS opriep tot meer samenwerking tussen de verschillende hulporganisaties. Nu zijn er te veel rekeningnummers en “neuzen die niet in dezelfde richting wijzen”. Hij verwees daarmee onder meer naar de afzonderlijke campagne van het Rode Kruis.

“Wij zijn verbaasd”, reageert An Luyten van het Rode Kruis nu. “Want al twee jaar zijn we aan het onderhandelen om tot een gemeenschappelijk rekeningnummer en actie te komen. Zo zouden alle 62 Belgische ngo’s en de zes die er nu al inzitten het consortium vormen.”

Ook bij Artsen Zonder Grenzen en 11.11.11, die niet in het consortium zitten, pleiten ze voor meer eenheid. “Er zijn inderdaad al gesprekken geweest”, bevestigt Todts. “Maar verder wil ik hier niet op reageren. Dit debat moet niet in volle crisistijd gevoerd worden.”