Léonards meest beruchte uitspraken

Aartsbisschop André Léonard wordt vandaag 75 en verstuurd zoals aangekondigd zijn ontslagbrief naar de paus. Léonard volgde in 2010 de populaire Godfried Danneels op. Dat bleek geen makkelijke opgave, Léonard werd al snel omstreden om zijn uitspraken over seksuele moraal. Zo schoffeerde hij onder andere homoseksuelen, gescheiden leerkrachten en slachtoffers van pedofiele priesters.

In het boek dat aartsbisschop Léonard schreef, doet hij een opmerkelijke uitspraak over aids. Hij noemt de seksueel overdraagbare ziekte een soort van rechtvaardigheid. Na een golf van publiekelijke verontwaardiging, wil Léonard zijn uitspraak verduidelijken. “Zoals longkanker een gevolg is van roken, is aids is een imminent gevolg van promiscue seksueel gedrag,” vertelt Léonard.

In een interview liet Léonard vallen dat het voor de rechtbank brengen van oude pedofiele priesters “een soort van wraak” is. Volgens hem is het niet menselijk om oude priesters die niet meer in functie zijn, aan de schandpaal te nagelen.

De slachtoffers van misbruik zijn verontwaardigd: wat hen werd aangedaan, verdient een zware straf.

In 2011 zei de aartsbisschop dat hertrouwde en gescheiden mensen geen leerkracht godsdienst kunnen zijn. Het katholieke onderwijs vond die uitspraak hypocriet.