1000 actievoerders voor sans-papiers

In Brussel hebben vanmiddag zo'n duizend mensen actiegevoerd voor mensen zonder papieren. De organisatoren vragen dat de regering de sans-papiers regulariseert. Ze hebben volgens de organisatoren recht op basisvoorzieningen. In ons land zijn er naar schatting 100 tot 150 duizend mensen zonder papieren en het aantal stijgt elke dag. 

De betogers trokken onder een lichte regen van het Zuidstation naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Aan de beurs ontrolden ze een groot spandoek met namen van de meer dan 17.000 vluchtelingen die sinds 2003 omkwamen in hun poging 'fort Europa' te bereiken. De mars is een initiatief van de "Coördinatie van Mensen Zonder Papieren in Brussel", dat verschillende collectieven groepeert, zoals de Stem van de Sans-papiers, de Mobilisatiegroep 2009, het Ebolacollectief, het Afghanencollectief, de Latinos X Regularizacion en de Slachtoffers van de Regularisatie 2009.

"De huidige staatshypocrisie bestaat erin te zwaaien met uitzettingen, terwijl men beseft dat dit het probleem niet zal oplossen. Men repatrieert jaarlijks hoogstens enkele honderden of een paar duizend mensen", zegt woordvoerder Hans De Croix, die pleit de uitzettingen stop te zetten. "Ondertussen ontneemt men de anderen een deftige gezondheidszorg en het recht op werk en opleidingen. Veel van hen worden moedeloos en verzeilen in depressies. Onlangs leidde dat tot een zelfmoord in het gesloten Centrum van Merksplas en een man die zichzelf in brand stak bij de Dienst Vreemdelingenzaken."