Straks kan iedereen boswachter worden

De opleiding voor boswachter wordt aantrekkelijker en breder toegankelijk. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, in Het Nieuwsblad. Op die manier kan de opleiding ook gevolgd worden door gewone natuurliefhebbers.

Tot nu moest men om boswachter te worden een zwaar lessenpakket doorworstelen. Dat kwam door de steeds groeiende wetgeving. Je moest bijna zowel bioloog en jurist zijn om te slagen, met kennis van onder meer plant- en vegetatiekunde, houttechnologie, natuurbeheer, boomsoorten, wetgeving, boseconomie, faunabeheer en visstandbeheer.Veel kandidaten haakten af op alle leerstof of begonnen er zelfs niet aan.

Minister Schauvliege gaat de opleiding nu hervormen. "Voortaan beginnen de kandidaten met een algemene basisopleiding, gevolgd door een examen. Daarna kunnen ze, als ze dat wensen, zich specialiseren als enerzijds pure boswachter of natuurinspecteur, met de nadruk op wetgeving, of als beleidsadviseur, die vooral bezig is met adviezen of vergunningsaanvragen", zegt de minister in de krant.

Men hoopt door de opleiding te moderniseren, meer maatwerk te bieden. "De cursus sluit beter aan bij de interesse van de kandidaten of bij de job die ze in de praktijk zullen uitoefenen", zegt Jan Weverbergh, coördinator opleiding bij Inverde.

De Vlaamse overheid heeft zowat 150 boswachters in dienst, waarvan 90 pure boswachters. Inverde tracht tweejaarlijks zo'n 160 diploma's af te leveren, ook voor mensen die in de natuursector actief zijn.