Draagmoederbeurs in Brussel

Dit weekend vindt in Brussel een beurs plaats voor draagmoederschap. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het wordt georganiseerd door buitenlandse instellingen. Het doelpubliek zijn homokoppels die een kinderwens hebben. Experten in ons land reageren argwanend.

Een twintigtal Amerikaanse en Nederlandse privéklinieken en bemiddelingsdiensten die commercieel draagmoederschap faciliteren richten zich met hun beurs tot homostellen met een kinderwens uit heel Europa. "Het is voor het eerst dat we in België neerstrijken", zegt Ron Poole-Dayan, coördinator van de organiserende vereniging "Men Having Babies".

Ons land reageert niet enthousiast. De Vlaamse adoptieambtenaar Ariane Vandenberghe uitte haar bezorgdheid bij de organisatoren en ook Petra De Sutter, diensthoofd gynaecologie aan het UZ Gent en senator voor Groen, is het initiatief niet genegen.

Ook de Vlaamse holebikoepel Cavaria vindt het initiatief te eenzijdig commercieel, al is "onze achterban erg verdeeld". Ook het Roze Huis uit Brussel distantieert zich. Zowat 140 homostellen zouden zich ingeschreven hebben voor de beurs.

Volgens De Standaard kost een baby bij een draagmoeder al snel 90.000 euro. Dat geld gaat niet volledig naar de draagmoeder, maar in eerste instantie naar de bemiddelingsdiensten die beloven dat ze voor dat bedrag alles regelen.