Senioren uit te grote sociale woning

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil huurders van sociale woningen met één of meerdere lege kamers verplichten kleiner te gaan wonen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Lege kamers zijn meestal het geval bij huurwoningen waar ouderen wonen.

Het gaat om 11 procent van de sociale huurwoningen, goed voor in totaal 15.188 huizen. Vaak blijven oudere mensen in de sociale woning die ze vroeger met hun gezin betrokken. Eens de kinderen het huis uit zijn, worden hun kamers niet meer benut als slaapkamers. Maar intussen staan er 75.000 mensen, onder wie heel wat mensen met een gezin, op de wachtlijst voor een sociale woning.

"Er zullen voldoende alternatieven aangeboden worden in de buurt van de oorspronkelijke woonst en voor dezelfde huurprijs", luidt het op het kabinet van minister Homans.

In februari had de minister al laten weten dat ze naar een systeem van tijdelijke contracten wil. "Wanneer dat afloopt, kan de huurder verplicht worden te verhuizen. Als hij weigert, wordt het contract opgezegd", specificeert Homans.