Fons Bastiaenssens is beste woordvoerder

Fons Bastiaenssens van de lokale politie Antwerpen is woensdagavond verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Met de prijs bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn of haar vakgenoten. Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum viel opnieuw in de prijzen: na zijn bekroning tot best bereikbare woordvoerder vorig jaar kaapte hij nu de prijs weg voor woordvoerder met de beste stem.

Volgens juryvoorzitter Tom Van de Vreken is Bastiaenssens een woordvoerder die journalisten graag bellen. "Het grote aantal stemmen van journalisten voor hem bewijst dat. Hij weet wat journalisten nodig hebben, is uitstekend bereikbaar en kent het werkterrein van de politie door en door. Dat toont aan dat een communicatiediploma en mediatraining geen vereisten zijn om het ver te schoppen als woordvoerder. Een grondige kennis van je organisatie, passie voor de job en inzicht in de werking en verwachtingen van de pers zijn minstens even belangrijk."

Bastiaenssens heeft een diploma mechanica en studeerde af als commissaris aan de politieschool. Hij werkt sinds 1979 bij de Antwerpse politie. Met het oog op het EK voetbal vroeg toenmalig korpschef Luc Lamine hem begin 2000 om woordvoerder te worden. Na aanvankelijke twijfels noemde Bastiaenssens het woordvoerderschap vrij snel "de job van zijn leven".

Er waren 130 woordvoerders genomineerd door beroepsjournalisten en communicatiemensen. Er werden ook prijzen uitgereikt voor "beste bereikbaarheid", "beste interviewstem" en "beste persteksten". In die laatste categorie haalde Koen Colpaert van het kabinet van federaal minister Kris Peeters het.

Beste stem is Hajo Beeckman, die vorig jaar al in de bloemetjes werd gezet in de categorie "beste bereikbaarheid". Best bereikbare woordvoerder nu werd Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Zijn collega Frédéric Petit was in 2014 woordvoerder van het jaar.