2,6 miljoen euro voor vluchtelingen Syrië

België maakt 2,6 miljoen euro vrij voor drie humanitaire projecten voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vandaag bekendgemaakt.

Een deel van de middelen, 844.288 euro, is bestemd voor een project van het Rode Kruis in Libanon dat inzet op voedselzekerheid. Libanon herbergt zo'n 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Het Rode Kruis kan met de middelen gedurende een periode van zes maanden voedsel voorzien voor 20.000 Syrische vluchtelingen.

Daarnaast gaat er 800.000 euro naar Handicap International België. De Belgische ngo zal met de middelen personen met een handicap ondersteunen die slachtoffer zijn van de oorlog in Syrië. Het resterende bedrag van ruim 1 miljoen euro gaat naar het Vlaamse Rode Kruis voor de levering van persoonlijke hygiënische kits aan vrouwen, baby's en ouderen in de vluchtelingenkampen.

De humanitaire crisis in Syrië gaat zijn vijfde jaar in. Bijna de helft van de Syrische bevolking is uit haar huizen verdreven en meer dan 3,9 miljoen Syriërs zijn naar de buurlanden gevlucht.