Dossier Aardbeving Nepal

12-12 start campagne voor Nepal

Het Consortium 12-12 lanceert "SOS Nepal", een nationale oproep om geld in te zamelen om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Wie wil kan geld storten op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.

"De dringende hulpverlening moet onder andere instaan voor onderdak, zuiver water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, voedingsproducten en tegelijk ook kinderopvang, noodscholen en veilige ruimtes, revalidatiecentra, psychologische bijstand... Het lijkt eenvoudig, maar de obstakels, vooral in berggebied, zijn enorm", zegt Erik Todts, directeur van het consortium 12-12.

"Communicatiekanalen werden vernietigd of zijn onbestaande", zegt Todts nog. "De hulporganisaties hebben vooral geld nodig om deze crisis van grote omvang aan te pakken. Voor de aankoop en levering van noodhulp, het ruimen van puin (via cash for work), het versterken van de lokale hulpteams en om mensen te helpen om hun lot opnieuw in handen te nemen. Dat alles heeft een prijs en iedereen kan bijdragen."

Het Consortium is een groep van zes ngo's: Unicef België, Handicap International, Caritas International, Dokters van de Wereld, Plan België en Oxfam-Solidariteit. Al sinds 1984 organiseert het consortium hulpcampagnes. Zo waren er al acties rond de aardbeving in Haïti, de zware tsunami van 2004, tyfoon Haiyan en de burgeroorlog in Syrië.