Straffe campagne: "Ik ben geen racist, maar"

Hand in Hand, de organisatie die tien jaar geleden de ‘Zonder Haat Straat’ lanceerde, komt met een nieuwe, confronterende campagne rond racisme. Met “Ik ben geen racist, maar…” wil de organisatie vooral tonen hoe makkelijk racisme kan zijn. “‘Ik ben geen racist maar’ is voor veel mensen een excuus om net wél over de schreef te gaan”, staat er op de campagnesite.

De campagne steunt op een filmpje, waarin een blanke vrouw al wandelend haar verhaal doet. “Ik ben geen racist”, zegt ze. “Maar, …” Wat volgt is een opsomming van clichés en negatieve uitlatingen over de vreemdeling. Ze voelt zich ongemakkelijk naast een Marokkaan op de bus, als die “weer eens agressief of handtastelijk doet.” En wat als hij een bom bij zich heeft, want “de meeste terroristen zijn toch moslims.” De vrouw snijdt daarna hét cliché aan over de niet-werkende migrant. “Maar ze hebben wel een dure auto. Waar halen ze die?”

Maar ze is geen racist. Ze heeft zelfs een Marokkaanse vriendin. En die draagt geen hoofddoek, “waarom is dat eigenlijk nodig, die hoofddoek?” En zo gaat het betoog van de vrouw maar door. De kracht van de campagne van Hand in Hand zit hem net in het feit dat je de vrouw kan onderbreken, door haar te disliken. Bij iedere dislike wordt het filmpje wat ingekort. Het doel is genoeg dislikes te verzamelen en het filmpje meteen te laten stoppen, “zodat we kunnen tonen dat we genoeg hebben van zulke racistische praat”, staat er op de site te lezen. 

Het filmpje is te bekijken op ikbengeenracistmaar.be