5 jaar cel voor cannabisboer Lagrou

De correctionele rechtbank van Ieper heeft cannabisboer Patrick Lagrou uit Zandvoorde veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Zijn echtgenote Marie Beernaert heeft drie jaar cel gekregen. De rechtbank beval voor Lagrou zelf de onmiddellijke aanhouding.

Lagrou en zijn echtgenote stonden terecht voor de rechtbank in Ieper. Ze moesten zich verantwoorden voor inbreuken op de drugswet, inbreuken op het vennootschapsrecht en het wegnemen van in beslag genomen goederen.  Ze werden eerder bij verstek al veroordeeld tot vijf jaar celstraf, maar tekenden verzet aan.

Huiszoeking

Zes jaar geleden hebben speurders op zijn boerderij de grootste cannabisplantage ooit in ons land ontdekt.  De feiten kwamen aan het licht tijdens een huiszoeking, nadat zijn garagist een klacht had ingediend. De speurders vonden daarbij een cannabisplantage, 80 kilogram cannabis en een half miljoen euro cash geld. Lagrou kwam nog wel vrij maar werd opnieuw opgepakt omdat hij zijn activiteiten niet staakte. Hij kwam nogmaals vrij en vluchtte naar Thailand. In februari werd hij aan ons land uitgeleverd.

Straf en boete

Eind maart werd de zaak op verzet uitvoerig gepleit, in de aanwezigheid van Lagrou en zijn vrouw. Advocaat Sven Mary klaagde daarbij vooral de negatieve beeldvorming van zijn cliënt aan. Er werd gevraagd rekening te houden met een andere veroordeling die Lagrou opliep voor verboden wapenbezit. Voor mevrouw Lagrou vroeg de verdediging de gunst van het uitstel. Het openbaar ministerie vorderde de bevestiging van het verstekvonnis. Die sprak de rechtbank maandag uit. Patrick Lagrou krijgt 5 jaar effectief, zijn vrouw is veroordeeld tot 3 jaar. Beide krijgen een boete van 5.500 euro. In hoofde van CMP NV, de vennootschap van de Lagrous, wordt ruim 3,4 miljoen euro verbeurd verklaard.