Ochtendceremonie Anzac Day lokt veel volk

Onder grote publieke belangstelling is vanochtend om 06.00 uur de herdenking van honderd jaar Anzac Day begonnen. Op deze dag herdenken Australiërs en Nieuw-Zeelanders de start van hun gemeenschappelijke deelname aan de Eerste Wereldoorlog. De hele dag lang vinden op verschillende plaatsen in de Westhoek ceremonies plaats.

Op 25 april 1915 landden de Anzac-troepen in het Turkse Gallipolli, en begon hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Later leverden die troepen ook een felle strijd in de Westhoek.

Deze herdenkingsdag begon met een ‘dawn service’ in Zonnebeke, op het Buttes New British Cemetery, waar bijna 750 Australiërs en Nieuw-Zeelanders een laatste rustplaats kregen. Ruim 1.000 mensen trotseerden het vroege uur om deze speciale ochtendceremonie bij wonen.

Ook heel wat prominenten waren aanwezig, zoals de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie Gerry Brownlee. Zij spraken over hun deelname aan de oorlog en riepen op om de gruwel nooit te vergeten. Na de ceremonie werden kleine houten kruisjes uitgedeeld die mochten geplaatst worden bij de graven.