Belg verdacht van paardenvleesfraude

In verschillende Europese landen, waaronder ook België, heeft gisteren een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees plaatsgevonden. Daarbij is een "georganiseerd crimineel netwerk" opgerold, zo meldt Eurojust, het EU-orgaan voor gerechtelijke samenwerking.

De hoofdverdachte in het onderzoek is een Belg en handelde ook vanuit België. Het onderzoek tegen hem werd in november 2012 opgestart door een onderzoeksrechter in Aarlen. In juli 2013 startte ook Frankrijk een onderzoek op. Uiteindelijk bleek het netwerk ook actief te zijn in verschillende andere Europese lidstaten.

De Franse autoriteiten schatten dat tussen 2010 en 2013 zowat 4.700 paarden die niet voor consumptie geschikt waren toch in de menselijke voedselketen zijn terechtgekomen. Dat is kunnen gebeuren doordat de fraudeurs met vervalste documenten werkten. Meer dan tweehonderd paarden zullen door dierenartsen worden onderzocht.

Volgens Eurojust zijn bij de operatie in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië tientallen huiszoekingen uitgevoerd. Er zijn in totaal 26 arrestaties verricht en er werd 37.000 euro contant geld in beslag genomen. Hoeveel mensen er in België werden opgepakt, is nog niet duidelijk.