Flitsmarathon levert zeker 19.000 boetes op

Na de flitsmarathon van gisteren zijn al zeker 19.202 processen-verbaal geteld. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de federale politie. Ter vergelijking, bij de laatste flitsmarathon in oktober werden 9455 inbreuken vastgesteld. De resultaten liggen deze keer zo hoog dat de politie erover denkt in de komende maanden nog een vierde flitsmarathon te organiseren.

Gisteren werden bestuurders op de snelwegen en gewestwegen gedurende de hele dag intensief gecontroleerd op hun snelheid. Dat gebeurde met zowel mobiele als vaste flitscamera’s. Uit de eerste resultaten blijkt dat er 16.855 bestuurders een proces-verbaal hebben gekregen en bij 62 het rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken. Dat is fikse stijging ten opzichte van de vorige flitsmarathon, toen 39 bestuurders hun rijbewijs moesten inleveren. Bij de vaste flitspalen zijn er al 2.347 processen-verbaal geteld. 

Aangezien het nog maar om 80 procent van de resultaten gaat, zullen de echte cijfers nog hoger liggen. “Deze resultaten versterken de politie in de overtuiging dat de strijd tegen overdreven snelheid absoluut noodzakelijk blijft, zowel preventief als repressief. De kans is dus zeer groot dat er de komende maanden ook een vierde flitsmarathon komt”, zegt de federale politie.

Aan de actie namen tachtig politiemensen van de federale wegpolitie deel en 105 agenten uit lokale zones. Dat is veel minder dan het normale aantal beschikbare agenten en had vooral te maken met de zogenaamde 'boeteloze week'. De politievakbond VSOA had die dag ook opgeroepen tot staking om de pensioensregeling van de agenten aan te klagen. Toch is de politie over het algemeen tevreden over de opkomst. “Het is belangrijk om erop te wijzen dat deze grote inzet van politiemensen kon plaatsvinden ondanks de ‘last minute’ organisatie van een buitengewone Europese top. Hiervoor was de inzet nodig van negentig leden van de federale Wegpolitie die oorspronkelijk voorzien waren voor de operatie”.

Het lagere aantal agenten had ook geen invloed op het aantal controles. In totaal werden 262.230 auto's gecontroleerd. In oktober waren dat er 252.389.