1ste beiaardcantus in Antwerpen is succes

Donderdagavond hebben zowat 2.000 studenten op de Antwerpse Groenplaats hun kelen schorgezongen op cantusliederen, begeleid door de kathedraalbeiaard en de Leuvense studentenfanfare. Tussendoor werden de dorstige kelen met voornamelijk bier opnieuw gesmeerd. Ook Antwerps rector Alain Verschoren en burgemeester Bart De Wever brachten een bezoek aan de eerste Antwerpse beiaardcantus.

Leuven en Gent hadden eerder al beiaardcantussen, het is een een zang- en drinkfestijn van studenten. De vijf grote Antwerpse studentenclubs wilden niet achterblijven. "Eerst waren er 1.500 plaatsen voor een cantus op de Grote Markt voorzien, maar op Facebook waren er al snel 3.000 geïnteresseerden. We mochten met 500 deelnemers meer naar de Groenplaats verhuizen", zegt een tevreden organisator Jani Van Hecke.

Zo'n 200 vaten bier, goed voor 36.000 pintjes, stonden donderdag samen met 100 vrijwilligers te wachten op de cantusgangers. Omstreeks 17.55 uur zette beiaardier Koen Van Assche de cantusklassieker 'Io Vivat' in, samen met de studenten en UAntwerpen-rector Alain Verschoren. Die bekende vroeger zelfs jenever- en middagcantussen te hebben georganiseerd. "Ik ben erg fier en wil de organisatie feliciteren. Een beiaardconcert aan de Schelde is toch ook iets anders dan aan de Dijle", schertste hij.

Na de cantus kunnen de deelnemers terecht in verschillende studentencafés met een happy hour. De organisatoren hopen zo de overlast aan de Groenplaats te beperken, een vereiste van de politie overigens. Naast bier was er ook water voorzien en eigen, niet- of laagalcoholische drank mocht binnen. "Het moet geen zuipfestijn zijn. Het gaat om de samenhorigheid", besluit Van Hecke, die een herhaling van het evenement over twee of drie jaar niet uitsluit.

Foto: Twitter @tomvangrieken