Vallende sterren te zien vannacht

Wie een vallende ster wil spotten, moet zeker vannacht naar de hemel kijken. De Lyriden kruisen namelijk onze Aarde en zorgen voor de eerste meteorenregen van het jaar. Er worden 10 tot 20 vallende sterren per uur verwacht, aan een snelheid van 50 km/u.

Het is vannacht niet al te bewolkt waardoor de sterrenregen goed zichtbaar zal zijn. Wie van plan is om te kijken moet wel een plek opzoeken waar er niet te veel lichtpollutie van verkeerslichten en gebouwen is.  De sterren zijn met het blote oog te zien, maar flikkeren slechts één tot twee seconden op.  De beste momenten om naar de sterren te kijken zijn tussen 23u30 en 4u30.

De zogenaamde Lyriden zijn eigenlijk stof-en ijsdeeltjes die niet groter zijn dan een zandkorrel. Ze zijn afkomstig van de komeet C/1861 G1 Thatcher. De deeltjes kruisen onze Aarde elk jaar, meestal in de periode tussen 15 en 23 april. De meteorenregen wordt op onze planeet al zeker 2600 jaar waargenomen. In 1803 zorgden de Lyriden zelfs voor zo’n hevige meteorenregen dat er wel 700 vallende sterren per uur te zien waren.