Bellende chauffeur De Lijn: "De pot op"

Een man uit Sint-Pauwels heeft gisteren een buschauffeur van De Lijn betrapt op bellen achter het stuur. Toen hij de chauffeur met zijn gedrag confronteerde, reageerde hij fel: “De pot op”. De passagier kon het incident filmen met zijn smartphone en verspreidde de beelden via sociale media. De Lijn geeft toe dat de chauffeur in de fout is gegaan, maar de chauffeur zelf roept verzachtende omstandigheden in.

Het incident vond gisteren plaats op de terugweg op lijn 82 tussen Beveren en Sint-Niklaas. “Ik merkte dat de chauffeur aan het bellen was terwijl hij aan het rijden was. Hij legde af, maar begon snel opnieuw te bellen”, aldus passagier Steve Van Steenwinkel. “Ik heb toen mijn gsm genomen en hem gefilmd. Toen ik hem ermee confronteerde vond hij dat blijkbaar de normaalste zaak van de wereld en heeft hij me vierkant uitgelachen. Hij verweet me zelfs dat ik de pot op kon.”

De passagier gaat nu een klacht indienen bij De Lijn. Hij postte het filmpje gisteren ook meteen op sociale media om zijn ongenoegen te delen. “Er zaten kinderen op de bus. Het was een onveilige situatie. Rijden en bellen gaan niet samen, je bent afgeleid van het verkeer”, verklaart de passagier nog.

“Geen excuus”

De Lijn heeft intussen ook gereageerd op de heisa. Zij vinden dat het niet door de beugel kan wat de chauffeur gedaan heeft. “Bellen is voor een buschauffeur absoluut niet toegelaten, ook niet handenvrij. Een chauffeur mag enkel bellen aan een halte”, aldus woordvoerder Tom Van De Vreken. Er is volgens De Lijn wel geen reden om de man te ontslaan, aangezien de feiten niet zwaar genoeg doorwegen.

Verzachtende omstandigheden

De buschauffeur zelf werkt voor een onderaanneming van De Lijn. Die laat weten een goed gesprek gehad te hebben met de man en dat hij zich excuseert voor zijn gedrag. De buschauffeur roept wel verzachtende omstandigheden in. Zo wordt hij naar eigen zeggen al een tijdje gepest door jongeren op de buslijn en reageerde hij daarom zo bot. Bovendien verwachtte hij een dringend familiaal telefoontje. 

Privacy

Volgens juristen is de man die het filmpje maakte en het op het internet plaatste zelf ook wel in de fout gegaan. "Die buschauffeur is geschonden in zijn recht op afbeelding”, zegt Karel-Jan Vercruysse van deJuristen. “Hij kan aanspraak doen op een schadevergoeding via de Privacycommissie of zelfs de burgerlijke rechtbank."