Baby-olifant kritiek in Planckendael

In dierenpark Planckendael in Mechelen is vannacht een babyolifant geboren. Het dier, een mannetje dat voorlopig de naam baby Q krijgt, verkeert echter in kritieke toestand. Het is erg verzwakt en is van zijn moeder gescheiden en door de dierenarts gevoederd.

Na een zwangerschap van 605 dagen werden gisteravond de eerste weeën waargenomen. De geboorte liep heel goed, maar daarna nam de onhandigheid en onervarenheid van moeder May Tagu de overhand. “Normaal moet zij haar jong helpen om op zijn beentjes te staan, maar door haar onhandigheid doet May Tagu dat niet”, vertelt verzorger Ben Van Dyck. “Het is heel belangrijk dat een pasgeboren jong binnen de vijf uur op zijn benen staat, zodat het kan zogen bij de moeder.”

Afgezonderd

Het dier werd daarom afgezonderd van zijn moeder en kreeg van de dierenarts extra vocht toegediend zodat hij snel zal rechtstaan.

"Spannende uren"

“De komende uren worden spannend”, zegt de verzorger. “Ik ben echter hoopvol dat het goedkomt. May Tagu stoot haar jong niet af en ook de andere dieren in de kudde reageerden positief op de komst van de nieuweling.” De bezoekers krijgen het jong pas te zien als de relatie tussen moeder en kind beter is.