Dossier Vakbondsacties

Zo goed als geen treinen door staking

De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt vandaag. Dat zorgt vooral voor hinder bij het openbaar vervoer. Bij de NMBS rijdt zo goed als geen enkele trein. Op de weg startte de ochtendspits vroeger dan gewoonlijk.

Op dit moment rijdt amper vijf procent van de treinen. In ’s-Gravenbrakel, Brugge, Oostende, Dendermonde, Brussel-Zuid en Brussel-Noord blokkeren stakers de sporen. Het station van Brussel-Noord is zelf volledig gesloten.

Ook het internationaal treinverkeer ligt stil. Zowel bij Thalys als Eurostar kunnen reizigers hun ticket omboeken of laten terugbetalen.

De Lijn

Bij De Lijn is de dienstverlening in heel Vlaanderen verstoord. In de stad Antwerpen rijdt minder dan de helft van de bussen en trams. Ook in Mechelen en Turnhout is er hinder. In Limburg is twee op de drie bussen uitgereden.

In Oost-Vlaanderen is er hinder op het hele net. Gemiddeld rijdt zeventig procent van de bussen. De stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas zijn het zwaarst verstoord. Ook in Vlaams Brabant is het verkeer verstoord. In regio Leuven rijdt de helft van de bussen. De bussen naar de luchthaven van Zaventem rijden wel zo goed als normaal. In West-Vlaanderen is er vooral hinder op de stadsnetten van Brugge, Oostende en Kortrijk. Bij de kusttram rijdt zestig procent.

De Lijn raadt haar reizigers aan hun website www.delijn.be te raadplegen, maar op dit moment is niet toegankelijk.

MIVB

Bij de MIVB in Brussel is de dienstverlening ernstig verstoord. Bij de metro zijn twee van de vier lijnen uitgebaat. Het gaat om lijn 1 en 5. Wat de bussen betreft, rijden lijn 21, 71, 78, 13 en 29. Bij de trams worden lijnen 3, 4 en 92 bediend. Ook de MIVB raadt haar reizigers aan de website te raadplegen of hen te volgen via sociale media.

File

Op de weg startte de ochtendspits vroeger dan gewoonlijk. Rond 7u moest je op de E40 van Gent naar Brussel en op de E313 vanuit de Kempen richting Antwerpen al 45 minuten aanschuiven. Dat is veel meer dan op een gewone woensdag. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat ook de avondspits vroeger zal beginnen.