Wie staakt morgen en wat kan u doen?

Door een staking van de socialistische overheidsvakbond is er morgen hinder bij het openbaar vervoer. Mensen die op trein of bus vertrouwen om op hun werk te geraken, kunnen hier een overzicht vinden van de diensten die niet rijden:

Treinverkeer

Er is hinder bij de treinen vanaf 22 uur vanavond tot 22 uur morgenavond. Spoorwegmaatschappij NMBS raadt treinreizigers aan "om niet op de trein te vertrouwen om je woensdag (tot het einde van de treindienst) te verplaatsen".

Ook het internationaal treinverkeer zal stilliggen. Thalys raadt reizigers dan ook aan om hun reis uit te stellen. Ongeacht de tariefvoorwaarden kunnen Thalys-reizigers zonder bijkomende kosten de gereserveerde tickets omruilen of een terugbetaling aanvragen.

De Britse Eurostar zal evenmin door België rijden, enkel tussen Londen en Rijsel. Eurostar-reizigers kunnen ook hun ticket laten omboeken of terugbetalen.

De Franse TGV’s, de Duitse ICE-treinen en de Benelux-treinen rijden morgen niet tot in België.

Trams en bussen

De Lijn zegt dat er wel bussen en trams rijden morgen, maar de dienstverlening zal in heel Vlaanderen verstoord zijn. Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan De Lijn pas morgenochtend communiceren. De vervoermaatschappij raadt haar reizigers daarom aan om morgenochtend hun website, www.delijn.be, te raadplegen. Daar geeft ze vanaf 6 uur actuele overzichten van de gevolgen voor de dienstverlening.

De MIVB verwacht ook de hele dag hinder op haar bus-, tram- en metronetwerk. De maatschappij kan voorlopig nog niet inschatten hoeveel medewerkers zullen deelnemen en wat de gevolgen zullen zijn voor hun dienstverlening. De maatschappij zegt alles in het werk te stellen om in de mate van het mogelijke de belangrijkste lijnen toch te bedienen. Vanaf 6 uur krijgen reizigers informatie via de sociale media, de MIVB-app, de website en het Contact Center op het telefoonnummer: 070/23.20.00.

Wat kan u doen?

Mobiliteitsclub VAB en Taxistop, die duurzaam woon-werkverkeer stimuleert, raden pendelaars aan om te carpoolen. Pendelaars en automobilisten kunnen elkaar vinden via de carpool-app,gratis verkrijgbaar via Android en iOS. Alle info over carpoolen is te vinden op de website: www.carpool.be. "Automobilisten kunnen wel een vergoeding vragen voor de brandstofkosten. Deze wordt volledig in onderling overleg bepaald, maar het gangbare tarief is 0,08 euro per kilometer", aldus VAB.

Wie niet in de file wil staan, kan ook thuiswerken of later vertrekken.